woensdag 11 november 2015

Nogmaals jagers in Meerhoven

In deze tijd van het jaar kan het weer meer voorkomen dat er in Meerhoven jagers worden aangetroffen. In de afgelopen jaren hebben wij hierover ook al bericht. Deze jagers hebben het gemunt op schadelijk wild, met name konijnen en houtduiven. Door de gemeente Eindhoven is aan hen hiertoe vergunning verleend. De jagers bedienen zich bij hun jacht van fretten of een havik. Zij zullen absoluut geen geweer gebruiken en dat hebben zij ook niet in hun bezit.
Bij het gebruik van een fret wordt de complete bouw (holen) van een konijn afgezet met netten of kooitjes. De fret gaat daarna het hol in en jaagt het konijn/de konijnen naar buiten. 
Een vluchtend konijn wordt vervolgens in zo'n net of kooi gevangen en later op een vrij pijnloze wijze ter dood gebracht.
De reden dat de gemeente (grondeigenaar) vergunningen verleent, heeft te maken met het feit dat door deze dieren (het woord schadelijk zegt dit al) nogal veel schade aan de natuur wordt aangericht. De jagers zorgen er wél voor, dat het evenwicht in de natuur niet wordt verstoord.
De jager op de foto is de jager, die u in Meerhoven kunt aantreffen, en die voor het "fretteren" een vergunning heeft. Hij verplaatst zich in een zilver grijze Peugeot Partner bestelwagen. Mocht u in Meerhoven andere jagers waarnemen, en zéker als deze geweren bij zich dragen, dan horen wij dit graag van u.